SIDN Labs

Wat gebeurde er binnen SIDN Labs?

Eind 2011 heeft SIDN haar R&D-activiteiten ondergebracht in het onderzoeks- en innovatieprogramma SIDN Labs. SIDN Labs wil een krachtige bijdrage leveren aan internetinnovaties die toegevoegde waarde creëren voor de Nederlandse maatschappij en die de krachtige internationale positie van Nederland versterken. SIDN Labs draagt daarnaast bij aan de continue verbetering van SIDN’s dienstverlening en verhoogt de waarde van SIDN als onafhankelijk en vooraanstaand expertisecentrum op het gebied van technische en maatschappelijke internetthema's.

PI.Lab

Op 3 april 2012 werd het Privacy & Identity Lab (PI.Lab) officieel gelanceerd met een congres over de stand van zaken in het onderzoek naar privacy op het internet. Het PI.Lab is een samenwerking tussen SIDN, TNO, de Radboud Universiteit Nijmegen en Tilburg University. Dit gezamenlijke expertisecentrum ontwikkelt oplossingen voor het versterken van de online privacy en het beheren van elektronische identiteiten. Privacybescherming en een goed beheer van elektronische identiteiten zijn randvoorwaarden voor het vertrouwen in de informatiemaatschappij. De discussies rondom het Elektronisch Patiëntendossier, de OV-chipkaart en de slimme elektriciteitsmeter bewijzen dit.
Het PI.Lab is uniek omdat het technische, juridische en socio-economische aspecten van privacy en identiteit integraal benadert. Het PI.Lab bouwt weten- schappelijke kennis op, neemt deel aan nationale en internationale onderzoeksprojecten en ontwikkelt (prototypes van) praktische toepassingen. Een ander onderscheidend aspect van PI.lab is dat het de opgebouwde kennis daadwerkelijk toepast, bijvoorbeeld in adviestrajecten voor bedrijven en overheden. In 2012 heeft PI.lab een aantal van deze trajecten succesvol afgerond.
PI.Lab

Abuse Information Exchange

In 2012 hebben zeven ISP’s, SIDN en het ministerie van Economische Zaken de handen ineen geslagen in de strijd tegen botnets. Botnets zijn verantwoordelijk voor het versturen van spam, het platleggen van websites via zogenaamde DDoS-aanvallen, en in toenemende mate identiteitsfraude. Abuse Information Exchange zal de informatie-uitwisseling tussen partijen verbeteren. Het gaat werken als één centraal punt waar alle informatie over botnetbesmettingen verzameld wordt en van daaruit het gericht verspreid. Zo kunnen meer besmettingen op een efficiëntere wijze aangepakt worden. SIDN en het ministerie subsidieerden de opstartkosten: de exploitatiekosten worden opgebracht door de leden. SIDN wordt naast leverancier en afnemer van informatie ook de technisch beheerder van het systeem. Abuse Information Exchange wordt operationeel in 2013.

Samenwerking met
NLnet Labs levert nieuwe
internetstandaard op

Sinds 2011 verleent SIDN financiële ondersteuning aan NLnet Labs. Dit Nederlandse expertisecentrum op het gebied van internettechnologie is wereldvermaard voor haar werk op het gebied van DNS en DNSSEC en levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en stabiliteit van het internet wereldwijd.

De DNS-experts van NLnet Labs en SIDN Labs hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de manier waarop
DNSSEC het beste geïmplementeerd kan worden. Dit resulteerde in december 2012 in een zogenaamde RFC, nummer 6781. RFC's (Request for Comment) zijn documenten die internetprotocollen en –standaarden beschrijven. Ze worden gepubliceerd door de IETF (Internet Engineering Task Force), het internationale samenwerkingsverband dat internetstandaarden ontwikkelt. De door SIDN Labs en NLnet Labs ontwikkelde RFC beschrijft procedures en geeft in detail alle operationele afwegingen voor het inzetten van DNSSEC. Het is de eerste RFC waarvan SIDN co-auteur is, maar het bedrijf heeft in het (recente) verleden tal van bijdragen geleverd aan RFC's en discussies daarover en diverse Internet Drafts (voorlopers van RFC's) ingediend.