Hoe ging het met .nl?

Vijfmiljoenste .nl

In de nacht van 29 op 30 juli 2012 werd een nieuwe mijlpaal bereikt voor het .nl-domein. Toen werd met mariongerritsen.nl de vijfmiljoenste .nl-domeinnaam geregistreerd. Dit ging gepaard met de nodige media-aandacht. Een tijd lang was .nl het derde grootste landendomein ter wereld. Doordat de Chinese registry zijn registratiebeleid versoepelde en het tot dusver onbekende aantal gratis .tk-domeinnamen openbaar werd, daalde .nl op de lijst met grootste landendomeinen. Eind 2012 was .nl het negende grootste topleveldomein en het vijfde grootste landendomein ter wereld.
Een video van SIDN over de vijfmiljoenste .nl-domeinnaam werd overgenomen op vele nieuwssites.

Redenen voor het hebben van een domeinnaam

Particulieren met minimaal één domeinnaam

Lagere groei

Nadat .nl in 2011 de hoogste groei ooit had laten zien, nam de groei van het aantal domeinnamen af in 2012. De netto groei daalde met 48% en kwam uit op 6,6%, waar dat een jaar eerder nog 14% was.

Het aantal nieuwe registraties bleef redelijk op peil, maar het aantal opheffingen nam sterk toe. Hierbij speelden economische omstandigheden een grote rol, maar ook het feit dat de inkomsten uit

domeinnaamhandel terugliepen, waardoor bedrijven kritischer gingen kijken naar de domeinnamen in hun bezit.

Ook voor andere landendomeinen was 2012 een zwak jaar. Zo daalde de groei van .de (Duitsland) met 77% en bij .uk (Verenigd Koninkrijk) met 54%. Ondanks de afgenomen groei steeg het marktaandeel van .nl in Nederland naar 72,9% eind 2012.

Domeinnaamdichtheid

.nl-registrars

Grootste landendomeinen

15.283.687
14411875
10.299.989
6.368.833
5.115.652

Marktaandeel .nl in Nederland

.eu
6,9%
.com
14,3%
.nl
72,9%

.nl-domein toonaangevend in DNSSEC

Het wereldwijde DNS, het protocol dat op het internet gebruikt wordt om domeinnamen naar IP-adressen te vertalen en omgekeerd, is zeer robuust maar kent ook kwetsbaarheden. DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) is een uitbreiding op het DNS en geeft internetgebruikers de garantie dat het antwoord op een 'DNS-vraag' authentiek is en afkomstig van de juiste partij. Het is een belangrijke bescherming tegen cache poisoning en man-in-the-middle attacks. Ook maakt het de inzet mogelijk van andere technieken die het internet veiliger maken, zoals DANE en DKIM.

SIDN heeft een voortrekkersrol
op het gebied van DNSSEC

Al in 2010 heeft SIDN de .nl-zone gesigneerd met DNSSEC. In mei 2012 heeft SIDN DNSSEC geïmplementeerd in haar domeinnaamregistratiesysteem (DRS). Hiermee werd het voor registrars mogelijk om DNSSEC geautomatiseerd aan te bieden aan hun klanten. Domeinnaamhouders kunnen zo hun .nl-domeinnaam laten beveiligen met DNSSEC. SIDN investeert in de acceptatie, het gebruik en de verdere ontwikkeling van DNSSEC. Dat deze investeringen succes hebben, bleek heel duidelijk in 2012. In december beheerde SIDN ruim 1,3 miljoen met DNSSEC beveiligde domeinnamen. Hiermee loopt SIDN internationaal ver voorop.

Aantal met DNSSEC beveiligde .nl-domeinnamen:

DRS beloond

In september 2012 ontving SIDN voor de tweede maal een TÜViT-certificaat voor het domeinnaam- registratiesysteem DRS5. Het verlopen van het eerste certificaat en een compleet vernieuwde webinterface, waren aanleiding om de software van het domein-
naamregistratiesysteem opnieuw te laten keuren. Het systeem kreeg vanwege haar duurzame en transparante productkwaliteit vier sterren op een schaal van vijf. Een score waarmee SIDN zich bij de internationale top schaart.

Domeinnaamdebat
2012

Bij belangrijke beleidsissues probeert SIDN alle belanghebbenden bij het .nl-domein te betrekken. Op 28 september 2012 vroeg SIDN belanghebbenden bij het .nl-domein voor de vierde keer hun mening tijdens een Domeinnaamdebat. Op het Domeinnaamdebat 2012 draaide het om de vraag of domeinnamen die vrijvallen nadat ze door een vorige houder zijn opgeheven speciaal moeten worden behandeld of dat het huidige 'first come, first served'-principe moet blijven gelden. Daarnaast konden stakeholders hun mening geven over het niet langer tonen van gegevens van particulieren in de Whois. De adviezen aan SIDN uit het Domeinnaamdebat worden meegenomen in de ontwikkeling van beleid.

College voor Klachten en Beroep

Het College voor Klachten en Beroep voor .nl-domeinnamen (CvKB) is een onafhankelijk college waar registrars en houders van een .nl-domeinnaam in beroep kunnen gaan tegen bepaalde beslissingen van SIDN. Het CvKB heeft in 2012 drie beroepen behandeld, één meer dan het jaar daarvoor. In twee zaken heeft het college het beroep ongegrond verklaard, één beroep werd niet-ontvankelijk verklaard.

Geschillenregeling voor
.nl-domeinnamen

De Geschillenregeling voor .nl-domeinamen beoogt een snel, eenvoudig en goedkoop alternatief te bieden voor een gang naar de rechter. Onder deze regeling zijn in 2012 82 zaken gestart bij het WIPO Arbitration
and Mediation Center. In 32 zaken kwam het tot een uitspraak, 18 zaken lopen nog en de overige zaken zijn voor de uitspraak beƫindigd. In 2012 zijn 29 zaken door de mediator van SIDN behandeld. Deze aantallen zijn vergelijkbaar met de vorige jaren. Uitspraken van WIPO en andere domeinnaamjurisprudentie zijn beschikbaar op www.domjur.nl, een initiatief van SIDN en Tilburg University.

Notice-and-Take-Down-regeling

De Gedragscode Notice-and-Takedown biedt tussenpersonen in de internetbranche een procedure voor het omgaan met meldingen van onrechtmatige en strafbare inhoud op websites. SIDN heeft in 2012 elf verzoeken ontvangen onder de Notice-and-Take-Down-procedure. In één geval is een domeinnaam tijdelijk buiten gebruik gesteld. In de andere gevallen waren niet alle partijen benaderd of was er geen sprake van onmiskenbare onrechtmatige of strafbare inhoud, zodat SIDN niet is overgegaan tot de verregaande maatregel van de buitengebruikstelling.