Wat gebeurde er nog meer?

Nieuwe gTLD’s

Al enkele jaren wordt er gesproken over de invoering van nieuwe generieke topleveldomeinen (gTLD’s). SIDN heeft dit proces nauw gevolgd en zich voorbereid op het openstellen van de root. Ter ondersteuning van de Nederlandse internetgemeenschap organiseerde SIDN onder meer bijeenkomsten en deelde informatie op een speciale website. Eind 2011 heeft ICANN de root opengesteld voor nieuwe gTLD’s en begin 2012 kon iedereen een aanvraag doen voor een nieuwe extensie. De aanvraag van zo’n nieuwe gTLD is een complex, kostbaar en langdurig traject. SIDN heeft de kennis en technische expertise om partijen hierbij te helpen. In 2012 heeft SIDN drie aanvragen ondersteund. Het gaat om de aanvragen voor .amsterdam, .overheidnl en .politie. SIDN zal in de nabije toekomst registrydiensten gaan leveren voor een of meerdere nieuwe gTLD’s; in elk geval voor het .amsterdam-domein.
'SIDN heeft ons ontzettend goed geholpen'

Aantal nieuw aangevraagde gTLD's versus de bestaande TLD's

 

Lokale DNS anycast

In 2012 heeft SIDN gewerkt aan een DNS anycast-architectuur en de realisatie van de eerste twee anycast-locaties. Anycast is de netwerktechniek waarbij één nameserver wordt gevormd door een reeks van servers met dezelfde naam en hetzelfde IP-adres. Routering in het netwerk zorgt er voor dat een informatievraag bij de dichtstbijzijnde of best bereikbare server terechtkomt. Het risico van uitval, bijvoorbeeld door DDoS-aanvallen, wordt hierdoor verminderd. SIDN nam al anycast-diensten af bij twee verschillende externe partners. Uit veiligheidsoverwegingen is SIDN begonnen met haar een eigen anycast-dienst. Hiermee is de stabiliteit van het .nl-domein nog verder toegenomen.

Certificaat voor informatiebeveiliging

Het ISO27001-certificaat dat SIDN in 2011 verkreeg, werd in 2012 verlengd. ISO27001 is een kwa­li­teits­stan­daard voor informatiebeveiliging. SIDN was de eerste registry ter wereld die haar bedrijfsvoering conform deze standaard inrichtte en werd gecertificeerd. De certificering bewijst dat de
beschikbaarheid, continuïteit, vertrouwelijkheid en integriteit van informatie en daarmee van het .nl-domein, op een zeer hoog niveau worden gehouden. Registrars en domeinnaamhouders kunnen er vanuit gaan dat hun gegevens bij SIDN in goede handen zijn.

Opening nieuw kantoor

In 2011 verhuisde SIDN naar een nieuw kantoorpand. Dit werd op 3 mei 2012 officieel geopend door Steve Crocker, voorzitter van ICANN’s Board of Directors en Pauline Krikke, burgemeester van Arnhem.
Nieuw gebouw

Advies aan de overheid

Op 23 januari heeft SIDN een adviesrapport overhandigd aan toenmalig Tweede Kamerlid Afke Schaart, woordvoerder IT & Innovatie van de VVD. Dit advies kwam voort uit de resultaten van de Nationale Internetenquête en de discussies op het 25 jaar .nl-congres, die beide in 2011 zijn gehouden. In dit advies pleitte SIDN onder meer voor een discussie over internet als grondrecht. Door het aanbieden van het adviesrapport wilde SIDN politiek Nederland wijzen op de prominente rol die zij kan spelen in het sturen van de economische, maatschappelijke en individuele veranderingen die het internet met zich meebrengt.

SIDN’s aanbevelingen aan de politiek

  1. Onze rechten in de online wereld moeten even goed gewaarborgd worden als onze rechten in de offline wereld.
  2. Er is een fundamentele discussie nodig over internet als grondrecht.
  3. Het Nederlandse onderwijs dient vakmensen op te leveren op internetgebied.
  4. De overheid moet innovatie stimuleren.

World Conference on International Telecommunications

Van 3 tot 14 december vond de World Conference on International Telecommunications (WCIT) plaats in Dubai. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de International Telecommunication Union, een onderdeel van de Verenigde Naties. Het doel van de WCIT was de uit 1988 stammende afspraken over grensoverschrijdende telecommunicatie te herzien. Een belangrijk discussiepunt was de vraag in hoeverre het verdrag betrekking op het internet zou moeten hebben. SIDN was betrokken bij de voorbereiding van de Nederlandse delegatie richting de conferentie en heeft ook tijdens de conferentie op afstand input geleverd. Uiteindelijk besloot Nederland met veel andere vooral Westerse landen om het voorgestelde verdrag niet te ondertekenen, onder andere omdat de tekst zich toch op aspecten van het internet richtte.

SIDN Agenda

Internet governance

Van 6 tot 9 november vond het mondiale Internet Governance Forum (IGF) plaats in Baku, Azerbeidjan. Het IGF draagt bij aan een veilig, democratisch en stabiel internet door kennisuitwisseling en samenwerking te stimuleren en te faciliteren. Het hoofdthema van de bijeenkomst was 'internet
governance voor duurzame ontwikkeling'. De Nederlandse inbreng werd voorbereid tijdens het NL IGF Event 2012 op 28 september in Den Haag. Daar deelden bedrijven, overheid, non-profit- organisaties en andere belanghebbenden hun inzichten over onderwerpen die op de agenda stonden van het IGF. Het NL IGF is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, SIDN en ECP.

Sponsoring Campus Challenge

De Campus Challenge is een initiatief van SIDN en SURFnet, de organisatie voor ICT in het hoger onderwijs. De Campus Challenge is erop gericht onderwijs en onderzoek in Nederland verder te brengen. Deelnemende instellingen konden een plan inleveren om hun campusnetwerken te vernieuwen. De beste inzendingen winnen een bedrag waarmee het plan gerealiseerd kan worden. SIDN wil met haar bijdrage de adoptie van DNSSEC in het hoger onderwijs en bij onderzoeksinstellingen stimuleren. Uit alle inzendingen zijn er vijf geselecteerd, waarvan er vier gebruikmaken van DNSSEC. De plannen zullen in 2013 worden gerealiseerd.

Medewerker SIDN
in board DNS-OARC

In oktober is tijdens de ICANN-meeting in Toronto Antoin Verschuren verkozen tot board member van DNS-OARC (Domain Name System Operations Analysis and Research Center). DNS-OARC is een non-profit organisatie die de veiligheid, stabiliteit en kennis van het DNS wil verbeteren. SIDN vindt OARC daarom een belangrijke organisatie en financiert de kosten voor deze functie.

Innovatietraject

SIDN is in de tweede helft van 2012 een intensief innovatietraject gestart om haar activiteiten te verbreden. Dit moet in 2013 resulteren in twee realistische business cases. De redenen hiervoor zijn de wens tot het waarborgen van de continuïteit van de organisatie en tot vergroten van SIDN's toegevoegde waarde voor de Nederlandse internetgemeenschap. Vanuit haar unieke positie kan SIDN meer betekenen voor het internet in Nederland en daarbuiten, dan alleen maar de beheerder van .nl zijn. Daarom neemt en ondersteunt SIDN initiatieven om het internet verder te ontwikkelen, goed gebruik van internet te stimuleren en verkeerd gebruik te ontmoedigen.