2013: een keerpunt?
Het meest ingrijpende internetnieuws van 2013 begon in een hotelkamer in Hong Kong. Van daaruit lekte Edward Snowden, ex-medewerker van de NSA, tienduizenden documenten over de Amerikaanse afluisterpraktijken en spionageprogramma’s. NSA-programma’s als PRISM en Bullrun waren wekenlang voorpaginanieuws. Snowden werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, was ‘Guardian Person of the Year‘ en kreeg de Internationale Klokkenluidersprijs. Zijn vlucht voor de Amerikaanse autoriteiten beheerste het nieuws en eindigde in Moskou.
De gevolgen van Edward Snowden’s onthullingen waren groot. Amerikaanse bedrijven liepen miljarden aan inkomsten mis omdat beledigde landen grote deals terugtrokken en het vertrouwen in (Amerikaanse) clouddiensten daalde tot onder het nulpunt. Diplomaten draaiden overuren om de imagoschade te beperken en burgerrechtenbewegingen spanden rechtszaken aan tegen de NSA. Verschillende landen voerden hun investeringen in ‘cyber defense’ op, wat leidde tot minder online vrijheid voor hun burgers.
Een ronduit positief gevolg van Snowden's onthullingen is de toegenomen aandacht voor privacy op internet. Anonieme alternatieven voor Google, zoals DuckDuckGo, wonnen terrein. Internetgiganten Yahoo, Google en Facebook kondigden nieuwe encryptietechnieken aan. In de nieuwe European Data Protection Regulation wordt het verzamelen van metadata verboden. En de Internet Engineering Task Force is bezig met het verbeteren van de encryptiestandaarden.